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Evaluation of Yeast Derivative Products Developed as an Alternative to Lees: The Effect on the Polysaccharide, Phenolic and Volatile Content, and Colour and Astringency of Red Wines
Indexado
WoS WOS:000467765700033
Scopus SCOPUS_ID:85064873488
DOI 10.3390/MOLECULES24081478
Año 2019
Tipo artículo de investigación

Citas Totales

Autores Afiliación Chile

Instituciones Chile

% Participación
Internacional

Autores
Afiliación Extranjera

Instituciones
Extranjeras


Abstract



Due to the increase of the use of yeast derivatives (YDs) in winemaking to improve the technological and sensory properties in wines, in this work we evaluated the effect of the post-fermentation application of different yeast derivative products on the physical and chemical properties and astringency of red wines during two consecutive harvests. A commercial and two experimental new yeast derivatives were applied at a mediumhigh dosage (30 g/hL). The addition of different yeast derivatives in red wine increased the concentration of different polysaccharide fractions and, therefore, the total polysaccharide content, producing a decrease in the duration of the wine astringency perception over time. The use of yeast derivatives could produce an adsorption/clarification and/or protective effect on the phenolic compounds. However, it did not produce an important modification of the colour parameters. An intensification or a lower decrease of the most volatile compound groups was produced, but it depended on the YDs and yeast strain used in fermentation and post-fermentation processes.

Revista



Revista ISSN
Molecules 1420-3049

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Disciplinas de Investigación



WOS
Chemistry, Multidisciplinary
Biochemistry & Molecular Biology
Chemistry, Organic
Scopus
Sin Disciplinas
SciELO
Sin Disciplinas

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Publicaciones WoS (Ediciones: ISSHP, ISTP, AHCI, SSCI, SCI), Scopus, SciELO Chile.

Colaboración Institucional



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Autores - Afiliación



Ord. Autor Género Institución - País
1 Del Barrio Galan, R. Hombre Universidad de Chile - Chile
Lallemand Inc Chile & Co Ltd - Chile
Lallemand Inc. - Canadá
1 Barrio-Galán, Rubén Del Hombre Universidad de Chile - Chile
Lallemand Inc. - Canadá
Lallemand Inc Chile & Co Ltd - Chile
2 UBEDA-FERNANDEZ, CRISTINA Mujer Universidad Autónoma de Chile - Chile
3 Gil, Mariona - Universidad de Chile - Chile
Universidad Autónoma de Chile - Chile
4 Medel-Maraboli, Marcela Mujer Universidad de Chile - Chile
5 Sieczkowski, Nathalie Mujer Lallemand SAS - Francia
Lallemand Inc. - Canadá
6 Pena-Neira, A. Hombre Universidad de Chile - Chile

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Origen de Citas Identificadas



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Citas Identificadas: 12.5 %
Citas No-identificadas: 87.5 %

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Citas identificadas: Las citas provienen de documentos incluidos en la base de datos de DATACIENCIA

Citas Identificadas: 12.5 %
Citas No-identificadas: 87.5 %

Financiamiento



Fuente
FONDECYT
FONDEQUIP
Fondo Nacional de Desarrollo Científico y Tecnológico
Lallemand Inc. Chile y Compania Limitada
CONICYT-PAI/Concurso Nacional Insercion en el Sector Productivo, Convocatoria 2014
Barcelona Supercomputing Center

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Agradecimientos



Agradecimiento
CONICYT-PAI/Concurso Nacional Insercion en el Sector Productivo, Convocatoria 2014 No 781403003, and the projects: FONDECYT 11140275 and FONDECYT No 1140882 and FONDEQUIP EQM-130129. Lallemand Inc. Chile y Compania Limitada.
CONICYT-PAI/Concurso Nacional Inserción en el Sector Productivo, Convocatoria 2014 N◦ 781403003, and the projects: FONDECYT 11140275 and FONDECYT N◦1140882 and FONDEQUIP EQM-130129. Lallemand Inc. Chile y Compañía Limitada.

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