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Influence of the micro-oxygenation dose and supplementation with oak staves of different potential of ellagitannin release on wine color and composition
Indexado
WoS WOS:000468021800033
Scopus SCOPUS_ID:85083909707
DOI 10.1051/BIOCONF/20191202012
Año 2019
Tipo proceedings paper

Citas Totales

Autores Afiliación Chile

Instituciones Chile

% Participación
Internacional

Autores
Afiliación Extranjera

Instituciones
Extranjeras


Abstract



Aliquots of a wine of Merlot were micro-oxygenated at two doses of oxygen (2.5 and 5.0 mg of O-2/L.month) in the presence or not of oak staves of different potential ellagitannin release ( PER) for three months. In general, micro-oxygenation increased the color intensity and stability probably because favor the formation of new pigments. The presence of staves increased the total phenolic index and the ellagitannin concentration, and this effect was higher when greater was the PER of the staves. Finally, the dose of microoxygenation only affects the concentration of total furanic compounds whereas the PER of the staves seems to determine the concentration of furanic compounds, volatile phenols and beta-methyl-gamma-octolactones.

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Publicaciones WoS (Ediciones: ISSHP, ISTP, AHCI, SSCI, SCI), Scopus, SciELO Chile.

Colaboración Institucional



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Autores - Afiliación



Ord. Autor Género Institución - País
1 Ciudad S, Marianela Mujer Universidad de Talca - Chile
2 Mena, A. - Inst Vid & Vino Castilla La Mancha - España
Instituto de la Vid y el Vino de Castilla-La Mancha - España
3 Giordanengo, T. Hombre R&D Tonnellerie Radoux Pronektar - Francia
ZA des Noraies - Francia
4 Gomez-Alonso, Sergio Hombre Univ Castilla La Mancha - España
Universidad de Castilla-La Mancha - España
5 Garcia-Romero, E. Hombre Inst Vid & Vino Castilla La Mancha - España
Instituto de la Vid y el Vino de Castilla-La Mancha - España
6 Fort, F. - Univ Rovira & Virgili - España
Universitat Rovira i Virgili - España
7 Canals, Joan Miquel Mujer Univ Rovira & Virgili - España
Universitat Rovira i Virgili - España
8 Hermosin-Gutierrez, I. Hombre Univ Castilla La Mancha - España
Universidad de Castilla-La Mancha - España
9 Zamora-Marin, Fernando Hombre Univ Rovira & Virgili - España
Universitat Rovira i Virgili - España
10 Aurand, JM -

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Financiamiento



Fuente
Comisión Interministerial de Ciencia y Tecnología
CICYT

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Agradecimientos



Agradecimiento
We would like to thank CICYT (Projects AGL2014-56594-C2-1-R and AGL2014-56594-C2-2-R) for its financial support. We want also to thank R&D Tonnellerie Radoux-Pronektar for their contribution to this study.
We would like to thank CICYT (Projects AGL2014-56594-C2-1-R and AGL2014-56594-C2-2-R) for its financial support. We

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