Colección SciELO Chile

Departamento Gestión de Conocimiento, Monitoreo y Prospección
Consultas o comentarios: productividad@anid.cl
Búsqueda Publicación
Búsqueda por Tema Título, Abstract y Keywords



Effects of drying processes on composition, microstructure and health aspects from maqui berries
Indexado
WoS WOS:000509151900002
Scopus SCOPUS_ID:85078206685
DOI 10.1007/S13197-020-04260-5
Año 2020
Tipo artículo de investigación

Citas Totales

Autores Afiliación Chile

Instituciones Chile

% Participación
Internacional

Autores
Afiliación Extranjera

Instituciones
Extranjeras


Abstract



The aim of this study is to determine the effects of different drying methods, including freeze drying (FD), convective drying, sun drying, infrared drying and vacuum drying (VD), on the chemical composition and microstructure of maqui berries as well as their anti-inflammatory and antidiabetic activities. Results showed that all dried samples have high unsaturated fatty acids contents (up to 83%) and high total dietary fiber contents (above 50%). Also, one hundred grams of dried berries provide between 11 and 21% of the recommended daily intake of alpha-tocopherol. Moreover, all dried maqui extracts reduced topical inflammation in treated mice. The highest anti-inflammatory effect against phorbol 12-myristate 13-acetate was found for VD and FD samples. Also, all dried maqui extracts showed antidiabetic activity by inhibiting alpha-glucosidase activity. The highest alpha-glucosidase inhibition activity was found for FD samples. The different biological activities of the dried maqui berries were related to differences in the extractability of metabolites due to microstructural changes during drying. The results indicated the potential use of dried maqui as a food ingredient with high unsaturated fatty acids, dietary fiber and alpha-tocopherol or as a natural extract with therapeutic agents.

Métricas Externas



PlumX Altmetric Dimensions

Muestra métricas de impacto externas asociadas a la publicación. Para mayor detalle:

Disciplinas de Investigación



WOS
Food Science & Technology
Scopus
Food Science
SciELO
Sin Disciplinas

Muestra la distribución de disciplinas para esta publicación.

Publicaciones WoS (Ediciones: ISSHP, ISTP, AHCI, SSCI, SCI), Scopus, SciELO Chile.

Colaboración Institucional



Muestra la distribución de colaboración, tanto nacional como extranjera, generada en esta publicación.


Autores - Afiliación



Ord. Autor Género Institución - País
1 QUISPE-FUENTES, FABIOLA ISSIS Mujer Universidad de la Serena - Chile
2 VEGA-GALVEZ, ANTONIO ALEX Hombre Universidad de la Serena - Chile
3 ARANDA-BUSTOS, MARIO ANTONIO Hombre Universidad de Concepción - Chile
4 Poblete, Jacqueline Mujer Universidad de la Serena - Chile
5 Pasten, Alexis Hombre Universidad de la Serena - Chile
6 Bilbao-Sainz, Cristina Mujer USDA - Estados Unidos
United States Department of Agriculture - Estados Unidos
7 Wood, Delilah Mujer USDA - Estados Unidos
United States Department of Agriculture - Estados Unidos
8 McHugh, Tara Mujer USDA - Estados Unidos
United States Department of Agriculture - Estados Unidos
9 DELPORTE-VERGARA, CARLA LUZ Mujer Universidad de Chile - Chile

Muestra la afiliación y género (detectado) para los co-autores de la publicación.

Origen de Citas Identificadas



Muestra la distribución de países cuyos autores citan a la publicación consultada.

Citas identificadas: Las citas provienen de documentos incluidos en la base de datos de DATACIENCIA

Citas Identificadas: 7.14 %
Citas No-identificadas: 92.86 %

Muestra la distribución de instituciones nacionales o extranjeras cuyos autores citan a la publicación consultada.

Citas identificadas: Las citas provienen de documentos incluidos en la base de datos de DATACIENCIA

Citas Identificadas: 7.14 %
Citas No-identificadas: 92.86 %

Financiamiento



Fuente
CONICYT-PCHA/National Doctorate
Food Engineering Department of University of La Serena

Muestra la fuente de financiamiento declarada en la publicación.

Agradecimientos



Agradecimiento
The authors appreciate financial support from the Food Engineering Department of University of La Serena and CONICYT-PCHA/National Doctorate/2016-21161653.
The authors appreciate financial support from the Food Engineering Department of University of La Serena and CONICYT-PCHA/National Doctorate/2016-21161653.

Muestra la fuente de financiamiento declarada en la publicación.