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| Indexado |
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| DOI | 10.1111/1751-7915.13545 | ||||
| Año | 2020 | ||||
| Tipo | artículo de investigación |
Citas Totales
Autores Afiliación Chile
Instituciones Chile
% Participación
Internacional
Autores
Afiliación Extranjera
Instituciones
Extranjeras
The utilization of S. eubayanus has recently become a topic of interest due to the novel organoleptic properties imparted to beer. However, the utilization of S. eubayanus in brewing requires the comprehension of the mechanisms that underlie fermentative differences generated from its natural genetic variability. Here, we evaluated fermentation performance and volatile compound production in ten genetically distinct S. eubayanus strains in a brewing fermentative context. The evaluated strains showed a broad phenotypic spectrum, some of them exhibiting a high fermentation capacity and high levels of volatile esters and/or higher alcohols. Subsequently, we obtained molecular profiles by generating 'end-to-end' genome assemblies, as well as metabolome and transcriptome profiling of two Patagonian isolates exhibiting significant differences in beer aroma profiles. These strains showed clear differences in concentrations of intracellular metabolites, including amino acids, such as valine, leucine and isoleucine, likely impacting the production of 2-methylpropanol and 3-methylbutanol. These differences in the production of volatile compounds are attributed to gene expression variation, where the most profound differentiation is attributed to genes involved in assimilatory sulfate reduction, which in turn validates phenotypic differences in H2S production. This study lays a solid foundation for future research to improve fermentation performance and select strains for new lager styles based on aroma and metabolic profiles.
| Ord. | Autor | Género | Institución - País |
|---|---|---|---|
| 1 | Mardones, Wladimir | Hombre |
Universidad de Santiago de Chile - Chile
Núcleo Milenio en Biología Sintética y Biología de Sistemas Vegetales - Chile Instituto Milenio de Biología Integrativa - Chile Millennium Institute for Integrative Biology (iBio) - Chile |
| 2 | VILLARROEL-FIGUEROA, CARLOS ALBERTO | Hombre |
Universidad de Santiago de Chile - Chile
Núcleo Milenio en Biología Sintética y Biología de Sistemas Vegetales - Chile Instituto Milenio de Biología Integrativa - Chile Millennium Institute for Integrative Biology (iBio) - Chile |
| 3 | Krogerus, Kristoffer | Hombre |
VTT Tech Res Ctr Finland Ltd - Finlandia
VTT Technical Research Centre of Finland - Finlandia VTT Technical Research Centre of Finland Ltd - Finlandia Teknologian Tutkimuskeskus VTT - Finlandia |
| 4 | Tapia, Sebastian M. | Hombre |
Núcleo Milenio en Biología Sintética y Biología de Sistemas Vegetales - Chile
CSIC - España Instituto Milenio de Biología Integrativa - Chile CSIC - Instituto de Agroquimica y Tecnologia de los Alimentos (IATA) - España |
| 5 | Urbina, Kamila | Mujer |
Universidad de Santiago de Chile - Chile
Núcleo Milenio en Biología Sintética y Biología de Sistemas Vegetales - Chile Instituto Milenio de Biología Integrativa - Chile Millennium Institute for Integrative Biology (iBio) - Chile |
| 6 | Oporto, Christian | Hombre |
Universidad de Santiago de Chile - Chile
Núcleo Milenio en Biología Sintética y Biología de Sistemas Vegetales - Chile Instituto Milenio de Biología Integrativa - Chile Millennium Institute for Integrative Biology (iBio) - Chile |
| 7 | O'Donnell, Samuel | Hombre |
Sorbonne Univ - Francia
Universidad Austral de Chile - Francia Pontificia Universidad Católica de Chile - Francia |
| 8 | Minebois, Romain | Hombre |
CSIC - España
CSIC - Instituto de Agroquimica y Tecnologia de los Alimentos (IATA) - España |
| 9 | NESPOLO-ROSSI, ROBERTO FERNANDO | Hombre |
Núcleo Milenio en Biología Sintética y Biología de Sistemas Vegetales - Chile
Universidad Austral de Chile - Chile Pontificia Universidad Católica de Chile - Chile Instituto Milenio de Biología Integrativa - Chile Millennium Institute for Integrative Biology (iBio) - Chile |
| 10 | Fischer, Gilles | Hombre |
Sorbonne Univ - Francia
Universidad Austral de Chile - Francia Pontificia Universidad Católica de Chile - Francia |
| 11 | Querol, Amparo | Mujer |
CSIC - España
CSIC - Instituto de Agroquimica y Tecnologia de los Alimentos (IATA) - España |
| 12 | Gibson, Brian | Hombre |
VTT Tech Res Ctr Finland Ltd - Finlandia
VTT Technical Research Centre of Finland - Finlandia VTT Technical Research Centre of Finland Ltd - Finlandia Teknologian Tutkimuskeskus VTT - Finlandia |
| 13 | CUBILLOS-MONTECINOS, FRANCISCO ANIBAL | Hombre |
Universidad de Santiago de Chile - Chile
Núcleo Milenio en Biología Sintética y Biología de Sistemas Vegetales - Chile Instituto Milenio de Biología Integrativa - Chile Millennium Institute for Integrative Biology (iBio) - Chile |
| Fuente |
|---|
| FONDECYT |
| CONICYT FONDECYT |
| Fondo Nacional de Desarrollo Científico y Tecnológico |
| Universidad de Santiago de Chile |
| Fondo Nacional de Desarrollo Científico, Tecnológico y de Innovación Tecnológica |
| Programa de Cooperacion Cientifica ECOS-CONICYT |
| Fondo Nacional de Desarrollo CientÃfico, Tecnológico y de Innovación Tecnológica |
| Comision Nacional de Investigacion Cientifica y Tecnologica CONICYT FONDECYT |
| Programa de Cooperación Científica ECOS‐CONICYT |
| FIC 'Transferencia Levaduras Nativas para Cerveza Artesanal' |
| Millennium Institute for Integrative Biology (iBio) |
| FIC ‘Transferencia Levaduras Nativas para Cerveza Artesanal |
| Agradecimiento |
|---|
| This research was supported to FC by Comision Nacional de Investigacion Cientifica y Tecnologica CONICYT FONDECYT (1180161) and Millennium Institute for Integrative Biology (iBio). WM is supported by CONICYT FONDECYT (grant 3190532). CV is supported by CONICYT FONDECYT (grant 3170404). RN is supported by FIC 'Transferencia Levaduras Nativas para Cerveza Artesanal' and Fondecyt grant 1180917. KU was funded by USA1899 -Vridei 021943CR-PAP Universidad de Santiago de Chile. FC, RN, SO and GF were funded by PROGRAMA DE COOPERACION CIENTIFICA ECOS-CONICYT ECOS180003. |
| We would like to thank Valentina Abarca and Antonio Molina for technical help. This research was supported to FC by Comisión Nacional de Investigación Científica y Tecnológica CONICYT FONDECYT (1180161) and Millennium Institute for Integrative Biology (iBio). WM is supported by CONICYT FONDECYT (grant 3190532). CV is supported by CONICYT FONDECYT (grant 3170404). RN is supported by FIC ‘Transferencia Levaduras Nativas para Cerveza Artesanal’ and Fondecyt grant 1180917. KU was funded by USA1899 – Vridei 021943CR‐PAP Universidad de Santiago de Chile. FC, RN, SO and GF were funded by PROGRAMA DE COOPERACIÓN CIENTÍFICA ECOS‐CONICYT ECOS180003. |