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Molecular profiling of beer wort fermentation diversity across natural <i>Saccharomyces eubayanus</i> isolates
Indexado
WoS WOS:000515437000001
Scopus SCOPUS_ID:85085290988
DOI 10.1111/1751-7915.13545
Año 2020
Tipo artículo de investigación

Citas Totales

Autores Afiliación Chile

Instituciones Chile

% Participación
Internacional

Autores
Afiliación Extranjera

Instituciones
Extranjeras


Abstract



The utilization of S. eubayanus has recently become a topic of interest due to the novel organoleptic properties imparted to beer. However, the utilization of S. eubayanus in brewing requires the comprehension of the mechanisms that underlie fermentative differences generated from its natural genetic variability. Here, we evaluated fermentation performance and volatile compound production in ten genetically distinct S. eubayanus strains in a brewing fermentative context. The evaluated strains showed a broad phenotypic spectrum, some of them exhibiting a high fermentation capacity and high levels of volatile esters and/or higher alcohols. Subsequently, we obtained molecular profiles by generating 'end-to-end' genome assemblies, as well as metabolome and transcriptome profiling of two Patagonian isolates exhibiting significant differences in beer aroma profiles. These strains showed clear differences in concentrations of intracellular metabolites, including amino acids, such as valine, leucine and isoleucine, likely impacting the production of 2-methylpropanol and 3-methylbutanol. These differences in the production of volatile compounds are attributed to gene expression variation, where the most profound differentiation is attributed to genes involved in assimilatory sulfate reduction, which in turn validates phenotypic differences in H2S production. This study lays a solid foundation for future research to improve fermentation performance and select strains for new lager styles based on aroma and metabolic profiles.

Revista



Revista ISSN
Microbial Biotechnology 1751-7907

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Disciplinas de Investigación



WOS
Biotechnology & Applied Microbiology
Microbiology
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SciELO
Sin Disciplinas

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Publicaciones WoS (Ediciones: ISSHP, ISTP, AHCI, SSCI, SCI), Scopus, SciELO Chile.

Colaboración Institucional



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Autores - Afiliación



Ord. Autor Género Institución - País
1 Mardones, Wladimir Hombre Universidad de Santiago de Chile - Chile
Núcleo Milenio en Biología Sintética y Biología de Sistemas Vegetales - Chile
Instituto Milenio de Biología Integrativa - Chile
Millennium Institute for Integrative Biology (iBio) - Chile
2 VILLARROEL-FIGUEROA, CARLOS ALBERTO Hombre Universidad de Santiago de Chile - Chile
Núcleo Milenio en Biología Sintética y Biología de Sistemas Vegetales - Chile
Instituto Milenio de Biología Integrativa - Chile
Millennium Institute for Integrative Biology (iBio) - Chile
3 Krogerus, Kristoffer Hombre VTT Tech Res Ctr Finland Ltd - Finlandia
VTT Technical Research Centre of Finland - Finlandia
VTT Technical Research Centre of Finland Ltd - Finlandia
Teknologian Tutkimuskeskus VTT - Finlandia
4 Tapia, Sebastian M. Hombre Núcleo Milenio en Biología Sintética y Biología de Sistemas Vegetales - Chile
CSIC - España
Instituto Milenio de Biología Integrativa - Chile
CSIC - Instituto de Agroquimica y Tecnologia de los Alimentos (IATA) - España
5 Urbina, Kamila Mujer Universidad de Santiago de Chile - Chile
Núcleo Milenio en Biología Sintética y Biología de Sistemas Vegetales - Chile
Instituto Milenio de Biología Integrativa - Chile
Millennium Institute for Integrative Biology (iBio) - Chile
6 Oporto, Christian Hombre Universidad de Santiago de Chile - Chile
Núcleo Milenio en Biología Sintética y Biología de Sistemas Vegetales - Chile
Instituto Milenio de Biología Integrativa - Chile
Millennium Institute for Integrative Biology (iBio) - Chile
7 O'Donnell, Samuel Hombre Sorbonne Univ - Francia
Universidad Austral de Chile - Francia
Pontificia Universidad Católica de Chile - Francia
8 Minebois, Romain Hombre CSIC - España
CSIC - Instituto de Agroquimica y Tecnologia de los Alimentos (IATA) - España
9 NESPOLO-ROSSI, ROBERTO FERNANDO Hombre Núcleo Milenio en Biología Sintética y Biología de Sistemas Vegetales - Chile
Universidad Austral de Chile - Chile
Pontificia Universidad Católica de Chile - Chile
Instituto Milenio de Biología Integrativa - Chile
Millennium Institute for Integrative Biology (iBio) - Chile
10 Fischer, Gilles Hombre Sorbonne Univ - Francia
Universidad Austral de Chile - Francia
Pontificia Universidad Católica de Chile - Francia
11 Querol, Amparo Mujer CSIC - España
CSIC - Instituto de Agroquimica y Tecnologia de los Alimentos (IATA) - España
12 Gibson, Brian Hombre VTT Tech Res Ctr Finland Ltd - Finlandia
VTT Technical Research Centre of Finland - Finlandia
VTT Technical Research Centre of Finland Ltd - Finlandia
Teknologian Tutkimuskeskus VTT - Finlandia
13 CUBILLOS-MONTECINOS, FRANCISCO ANIBAL Hombre Universidad de Santiago de Chile - Chile
Núcleo Milenio en Biología Sintética y Biología de Sistemas Vegetales - Chile
Instituto Milenio de Biología Integrativa - Chile
Millennium Institute for Integrative Biology (iBio) - Chile

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Origen de Citas Identificadas



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Citas No-identificadas: 91.67 %

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Financiamiento



Fuente
FONDECYT
CONICYT FONDECYT
Fondo Nacional de Desarrollo Científico y Tecnológico
Universidad de Santiago de Chile
Fondo Nacional de Desarrollo Científico, Tecnológico y de Innovación Tecnológica
Programa de Cooperacion Cientifica ECOS-CONICYT
Fondo Nacional de Desarrollo Científico, Tecnológico y de Innovación Tecnológica
Comision Nacional de Investigacion Cientifica y Tecnologica CONICYT FONDECYT
Programa de Cooperación Científica ECOS‐CONICYT
FIC 'Transferencia Levaduras Nativas para Cerveza Artesanal'
Millennium Institute for Integrative Biology (iBio)
FIC ‘Transferencia Levaduras Nativas para Cerveza Artesanal

Muestra la fuente de financiamiento declarada en la publicación.

Agradecimientos



Agradecimiento
This research was supported to FC by Comision Nacional de Investigacion Cientifica y Tecnologica CONICYT FONDECYT (1180161) and Millennium Institute for Integrative Biology (iBio). WM is supported by CONICYT FONDECYT (grant 3190532). CV is supported by CONICYT FONDECYT (grant 3170404). RN is supported by FIC 'Transferencia Levaduras Nativas para Cerveza Artesanal' and Fondecyt grant 1180917. KU was funded by USA1899 -Vridei 021943CR-PAP Universidad de Santiago de Chile. FC, RN, SO and GF were funded by PROGRAMA DE COOPERACION CIENTIFICA ECOS-CONICYT ECOS180003.
We would like to thank Valentina Abarca and Antonio Molina for technical help. This research was supported to FC by Comisión Nacional de Investigación Científica y Tecnológica CONICYT FONDECYT (1180161) and Millennium Institute for Integrative Biology (iBio). WM is supported by CONICYT FONDECYT (grant 3190532). CV is supported by CONICYT FONDECYT (grant 3170404). RN is supported by FIC ‘Transferencia Levaduras Nativas para Cerveza Artesanal’ and Fondecyt grant 1180917. KU was funded by USA1899 – Vridei 021943CR‐PAP Universidad de Santiago de Chile. FC, RN, SO and GF were funded by PROGRAMA DE COOPERACIÓN CIENTÍFICA ECOS‐CONICYT ECOS180003.

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