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Supercritical impregnation for food applications: a review of the effect of the operational variables on the active compound loading
Indexado
WoS WOS:000522424200003
Scopus SCOPUS_ID:85082790700
DOI 10.1080/10408398.2019.1567459
Año 2020
Tipo revisión

Citas Totales

Autores Afiliación Chile

Instituciones Chile

% Participación
Internacional

Autores
Afiliación Extranjera

Instituciones
Extranjeras


Abstract



The scCO(2)-assisted impregnation process has arisen as an effective method to impregnate solid materials. Its multiple advantages include high diffusion, it allows to obtain free-solvent materials and to operate under low temperatures, which permits to process thermolabile solutes. These characteristics have allowed its application at industrial scale for the impregnation of wood with fungicides and in the last years for textile dyeing. Meanwhile, other numerous applications are still being studied at laboratory scale. One potential field of application corresponds to the food-related industry, which includes the use of scCO(2)-assisted impregnation process to develop active materials for food packaging and to generate food-grade materials loaded with nutraceuticals for functional food applications. In this framework, this article summarizes the advantages and the main drawbacks with the scCO(2)-assisted impregnation process. The effect of the processing variables of the scCO(2)-assisted impregnation process is discussed in terms of the incorporation of active compounds within polymer structures. Including the principles and description of the process and a review of the investigated systems for a better understanding.

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Disciplinas de Investigación



WOS
Nutrition & Dietetics
Food Science & Technology
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Sin Disciplinas
SciELO
Sin Disciplinas

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Publicaciones WoS (Ediciones: ISSHP, ISTP, AHCI, SSCI, SCI), Scopus, SciELO Chile.

Colaboración Institucional



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Autores - Afiliación



Ord. Autor Género Institución - País
1 ROJAS-SEPULVEDA, ADRIAN EMMANUEL Hombre Universidad de Santiago de Chile - Chile
Centro para el Desarrollo de la Nanociencia y la Nanotecnologia - Chile
2 TORRES-MEDIANO, ALEJANDRA Hombre Universidad de Santiago de Chile - Chile
Centro para el Desarrollo de la Nanociencia y la Nanotecnologia - Chile
3 GALOTTO-LOPEZ, MARIA JOSE Mujer Universidad de Santiago de Chile - Chile
Centro para el Desarrollo de la Nanociencia y la Nanotecnologia - Chile
3 José Galotto, María Mujer Centro para el Desarrollo de la Nanociencia y la Nanotecnologia - Chile
Universidad de Santiago de Chile - Chile
4 GUARDA-MORAGA, ABEL Hombre Universidad de Santiago de Chile - Chile
Centro para el Desarrollo de la Nanociencia y la Nanotecnologia - Chile
5 Julio, Romero Hombre Universidad de Santiago de Chile - Chile

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Origen de Citas Identificadas



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Citas Identificadas: 1.89 %
Citas No-identificadas: 98.11 %

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Citas Identificadas: 1.89 %
Citas No-identificadas: 98.11 %

Financiamiento



Fuente
Comisión Nacional de Investigación Científica y Tecnológica (CONICYT)
Fondo Nacional de Desarrollo Científico y Tecnológico (FONDECYT)
Fondo Nacional de Desarrollo Científico y Tecnológico
Comisión Nacional de Investigación Científica y Tecnológica
Universidad de Santiago de Chile
Comisión Nacional de Investigación Científica y Tecnológica
Fondo Nacional de Desarrollo Científico y Tecnológico
University of Santiago de Chile
Basal Financing Program for Scientific and Technological Centers of Excellence
Program of Insertion of Advanced Human Capital

Muestra la fuente de financiamiento declarada en la publicación.

Agradecimientos



Agradecimiento
This work has been developed in the framework of the project Fondo Nacional de Desarrollo Cientifico y Tecnologico (FONDECYT) 1150592, the Basal Financing Program for Scientific and Technological Centers of Excellence (grant number FB0807) and the Program of Insertion of Advanced Human Capital (grant number 79150059), with the support of University of Santiago de Chile. The Comision Nacional de Investigacion Cientifica y Tecnologica (CONICYT) grant (grant number 21150969) for the Ph.D. student Adrian Rojas Sepulveda is also gratefully acknowledged.
This work has been developed in the framework of the project Fondo Nacional de Desarrollo Científico y Tecnológico (FONDECYT) 1150592, the Basal Financing Program for Scientific and Technological Centers of Excellence (grant number FB0807) and the Program of Insertion of Advanced Human Capital (grant number 79150059), with the support of University of Santiago de Chile. The Comisión Nacional de Investigación Científica y Tecnológica (CONICYT) grant (grant number 21150969) for the Ph.D. student Adrián Rojas Sepúlveda is also gratefully acknowledged.

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