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Influence of gelation on the retention of purple cactus pear extract in microencapsulated double emulsions
Indexado
WoS WOS:000534370100068
Scopus SCOPUS_ID:85078001874
DOI 10.1371/JOURNAL.PONE.0227866
Año 2020
Tipo artículo de investigación

Citas Totales

Autores Afiliación Chile

Instituciones Chile

% Participación
Internacional

Autores
Afiliación Extranjera

Instituciones
Extranjeras


Abstract



A purple cactus pear (Opuntia ficus-indica) extract (CP) was encapsulated in double emulsions (DE) gelled with gelatin (DE-CP-G) and with gelatin and transglutaminase (DE-CP-GT), as well as in a DE with a liquid external aqueous phase (DE-CP), in order to study the retention of betanin as colorant agent. Both gelled DEs showed a predominantly elastic behavior,in contrast with DE-CP. The degradation rate constant of betanin was significantly higher in DE-CP-GT (90.2 x 10(-3) days(-1)) than in DE-CP-G (11.0 x 10(-3) days-(1)) and DE-CP (14.6 x 10(-3) days(-1)) during cold-storage (4 degrees C). A shift towards yellow color was found in all the systems during cold-storage (4 degrees C) and after thermal treatment (70 degrees C/30 min), especially in DE-CP-GT, denoting a higher degradation of betanin. Betalamic acid, cyclo-Dopa 5-O-beta-glucoside, 17-decarboxy-betanin and neobetanin were identified by UHPLC-MS/MS as degradation products of betanin.

Revista



Revista ISSN
P Lo S One 1932-6203

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Disciplinas de Investigación



WOS
Biology
Multidisciplinary Sciences
Scopus
Sin Disciplinas
SciELO
Sin Disciplinas

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Publicaciones WoS (Ediciones: ISSHP, ISTP, AHCI, SSCI, SCI), Scopus, SciELO Chile.

Colaboración Institucional



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Autores - Afiliación



Ord. Autor Género Institución - País
1 ROBERT-CANALES, PAZ SOLEDAD Mujer Universidad de Chile - Chile
2 VERGARA-HINOSTROZA, CRISTINA DEL CARMEN Mujer Instituto de Investigaciones Agropecuarias - Chile
3 SILVA-WEISS, ANDREA CRISTINA Mujer Universidad de Santiago de Chile - Chile
4 OSORIO-LIRA, FERNANDO ALBERTO Hombre Universidad de Santiago de Chile - Chile
5 SANTANDER-MEYER, ROCIO DEL PILAR Mujer Universidad de Santiago de Chile - Chile
6 SAENZ-HERNANDEZ, CARMEN LUISA Mujer Universidad de Chile - Chile
7 Gimenez, Begona - Universidad de Santiago de Chile - Chile

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Financiamiento



Fuente
FONDECYT
Fondo Nacional de Desarrollo Científico y Tecnológico
Comisión Nacional de Investigación Científica y Tecnológica
Comisión Nacional de Investigación Científica y Tecnológica
Fondo Nacional de Desarrollo Científico y Tecnológico

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Agradecimientos



Agradecimiento
This work was supported by FONDECYT 1150835 (Conicyt -Chile).
This work was supported by FONDECYT 1150835 (Conicyt – Chile).

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