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Associations between Dairy Intake, Body Composition, and Cardiometabolic Risk Factors in Spanish Schoolchildren: The Cuenca Study
Indexado
WoS WOS:000506917800102
Scopus SCOPUS_ID:85076051702
DOI 10.3390/NU11122940
Año 2019
Tipo artículo de investigación

Citas Totales

Autores Afiliación Chile

Instituciones Chile

% Participación
Internacional

Autores
Afiliación Extranjera

Instituciones
Extranjeras


Abstract



Full-fat dairy has been traditionally associated with obesity and cardiovascular disease (CVD); however, recent evidence shows that the amount of dairy intake might have a beneficial effect over these pathologies, regardless of their fat content. The aim of this study was to examine the association between the intake of dairy products (including milk with different fat contents) with both adiposity and serum lipid concentration, adjusted by cardiorespiratory fitness (CRF), in Spanish schoolchildren. A cross-sectional study of 1088 children, aged 8 to 11 years, was conducted in which anthropometric variables (body mass index (BMI), waist circumference (WC), fat mass percentage (FM%) and fat mass index (FMI)), blood lipid profile, and dairy intake (using a food frequency questionnaire), and CRF (through a 20-m shuttle run test) were measured. Results showed that children with lower BMI, WC, FM%, and FMI had higher whole-fat milk intake and lower skimmed and semi-skimmed milk intake than children with higher BMI, WC, FM%, and FMI. Children with normal levels of triglycerides and high density lipoproteins (HLD) cholesterol consumed more whole-fat milk and less reduced-fat milk than children with dyslipidemic patterns. These relationships persisted after adjustment for CRF. Our findings suggest that full-fat milk intake should be promoted in children without obesity or high cardiometabolic risk.

Revista



Revista ISSN
Nutrients 2072-6643

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Disciplinas de Investigación



WOS
Nutrition & Dietetics
Scopus
Sin Disciplinas
SciELO
Sin Disciplinas

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Publicaciones WoS (Ediciones: ISSHP, ISTP, AHCI, SSCI, SCI), Scopus, SciELO Chile.

Colaboración Institucional



Muestra la distribución de colaboración, tanto nacional como extranjera, generada en esta publicación.


Autores - Afiliación



Ord. Autor Género Institución - País
1 Lahoz-Garcia, Noelia Mujer Univ Castilla La Mancha - España
Universidad de Castilla-La Mancha - España
2 Milla Tobarra, Marta Mujer Univ Castilla La Mancha - España
SESCAM - España
Universidad de Castilla-La Mancha - España
Departamento de Nutrición y Dietética - España
3 Garcia-Hermoso, Antonio Hombre Universidad de Santiago de Chile - Chile
Univ Publ Navarra UPNA - España
Universidad Pública de Navarra - España
4 Hernandez Luengo, Monserrat Mujer Univ Castilla La Mancha - España
SESCAM - España
Universidad de Castilla-La Mancha - España
Gerencia de Atención Integrada de Cuenca - España
5 Pozuelo Carrascosa, Diana P. Mujer Univ Castilla La Mancha - España
Universidad de Castilla-La Mancha - España
6 Martinez-Vizcaino, V. Hombre Univ Castilla La Mancha - España
Universidad Autónoma de Chile - Chile
Universidad de Castilla-La Mancha - España

Muestra la afiliación y género (detectado) para los co-autores de la publicación.

Financiamiento



Fuente
Federación Española de Enfermedades Raras
Ministry of Health
Junta de Comunidades de Castilla-La Mancha
Ministry of Education and Science-Junta de Comunidades de Castilla-La Mancha
Research Network on Preventative Activities and Health Promotion
FEDER funds
Ministerio de Sanidad, Consumo y Bienestar Social

Muestra la fuente de financiamiento declarada en la publicación.

Agradecimientos



Agradecimiento
Movi 2 was funded by the Ministry of Education and Science-Junta de Comunidades de Castilla-La Mancha (grant numbers PII1I09-0259-9898, POII10-0208-5325); Ministry of Health (grant number FIS PI081297); and the Research Network on Preventative Activities and Health Promotion (grant number RD06/0018/0038). This research was funded by FEDER funds.
Funding: Movi 2 was funded by the Ministry of Education and Science-Junta de Comunidades de Castilla-La Mancha (grant numbers PII1I09-0259-9898, POII10-0208-5325); Ministry of Health (grant number FIS PI081297); and the Research Network on Preventative Activities and Health Promotion (grant number RD06/0018/0038). This research was funded by FEDER funds.

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