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Degradation of food manufacturing wastes by a fungal isolate
Indexado
Scopus SCOPUS_ID:85031697919
SciELO S0719-38902017000100203
DOI
Año 2017
Tipo artículo de investigación

Citas Totales

Autores Afiliación Chile

Instituciones Chile

% Participación
Internacional

Autores
Afiliación Extranjera

Instituciones
Extranjeras


Abstract



ABSTRACT Food manufacturing wastes, such as olive mill solid waste, tomato pomace and grape pomace are three wastes produced by food industries in the Region of Maule. One of the simplest strategies for the proper disposal of these residues is to directly eliminate them by cultivation with degrading mesophilic microorganisms, which use these wastes as their sole carbon source. A fungal strain was isolated from tomato peel and used to degrade food manufacturing wastes. This strain was effective in degrading olive mill solid waste, but partially degraded both grape and tomato pomace. Based on mycelium morphology, sequence of part of the ribosomal and internal transcribed spacer (ITS) DNA, the strain most probably belongs to Botrytis genera. This is the first report that uses a strain similar to Botrytis in degrading food manufacturing wastes from the Region of Maule.

Disciplinas de Investigación



WOS
Agriculture, Multidisciplinary
Agronomy
Scopus
Agricultural And Biological Sciences (All)
SciELO
Agricultural Sciences

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Publicaciones WoS (Ediciones: ISSHP, ISTP, AHCI, SSCI, SCI), Scopus, SciELO Chile.

Colaboración Institucional



Muestra la distribución de colaboración, tanto nacional como extranjera, generada en esta publicación.


Autores - Afiliación



Ord. Autor Género Institución - País
1 Gordillo-Fuenzalida, Felipe Hombre Universidad Católica del Maule - Chile
2 Candia, O. Hombre Centro de Estudios de Alimentos Procesados - Chile
Centro de Estudios en Alimentos Procesados - Chile
3 Gonzalez Perez, Alex Ricardo Hombre Universidad de Los Lagos - Chile
4 Pradel, Paulina Mujer Universidad de La Frontera - Chile
5 CORDERO-ALDAY, CECILIA Mujer Centro de Estudios de Alimentos Procesados - Chile
Centro de Estudios en Alimentos Procesados - Chile
6 Diaz, Rodrigo Hombre Centro de Estudios de Alimentos Procesados - Chile
Centro de Estudios en Alimentos Procesados - Chile
7 Garcia-Gonzalez, Rolando Hombre Universidad Católica del Maule - Chile

Muestra la afiliación y género (detectado) para los co-autores de la publicación.

Financiamiento



Fuente
CONICYT
CONICYT REGIONAL/GORE 326 MAULE/CEAP
PRO GRAMA PAI - CONICYT
FONDO DE INNOVACION PARA LA COMPETIVIDAD, REGIÓN DEL MAULE
CONICYT Doctoral
FONDO DE INNOVACION PARA LA COMPETIVIDAD

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Agradecimientos



Agradecimiento
This work was partially funded by the projects: CONICYT REGIONAL/GORE 326 MAULE/ CEAP/R09I2001; PROJECT 79112042 from PRO-GRAMA PAI – CONICYT; and PROJECT BIP 3303689-0 from the FONDO DE INNOVACION PARA LA COMPETIVIDAD, REGIÓN DEL MAULE. It was also financially supported by projects DIULA 09/2014 to AG, CONICYT Doctoral Fellowship N° 21130177 to PP.

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