Colección SciELO Chile

Departamento Gestión de Conocimiento, Monitoreo y Prospección
Consultas o comentarios: productividad@anid.cl
Búsqueda Publicación
Búsqueda por Tema Título, Abstract y Keywords



CONTINUOUS STABILIZATION OF CHARDONNAY WITH ION-EXCHANGE RESIN: INFLUENCE ON PROTEIN AND PHENOLIC PROFILES OF WINE
Indexado
WoS WOS:000266076800007
DOI
Año 2009
Tipo artículo de investigación

Citas Totales

Autores Afiliación Chile

Instituciones Chile

% Participación
Internacional

Autores
Afiliación Extranjera

Instituciones
Extranjeras


Abstract



Unstable proteins may react with polyphenols, forming haze and precipitation in white wines. Therefore, the adsorption of these wine proteins is an essential step in the production of white wines. The objective of this study was to determine the influence of adsorption of these proteins on the stability, and protein and phenolic composition of a Chardonnay wine. In this work, protein stabilization of Chardonnay wine was done by continuous adsorption using a packed bed with a SP-Trisacryl-M adsorbent (Sigma-Aldrich). A more pronounced breakthrough of proteins and turbidity causing compounds was found after treating 65 bed volumes of wine by the resin. An increased retention of the protein fraction of 20-50 kDa during the first 62 bed volumes of treated wine was related to improved wine stability. The removal of phenolics by Trisacryl was low. Caffeic acid and (-)-epicatechin were the main phenolic compounds that could be detected by high performance liquid chromatography (HPLC). Chardonnay, a low protein content wine, improved its stability after Trisacryl treatment due to the adsorption of the 20-50 kDa protein fraction.

Disciplinas de Investigación



WOS
Agriculture, Multidisciplinary
Agronomy
Scopus
Agronomy And Crop Science
Animal Science And Zoology
SciELO
Agricultural Sciences

Muestra la distribución de disciplinas para esta publicación.

Publicaciones WoS (Ediciones: ISSHP, ISTP, AHCI, SSCI, SCI), Scopus, SciELO Chile.

Colaboración Institucional



Muestra la distribución de colaboración, tanto nacional como extranjera, generada en esta publicación.


Autores - Afiliación



Ord. Autor Género Institución - País
1 DE BRUIJN-BEENTJES, JOHANNES PETRUS Hombre Universidad de Concepción - Chile
2 VALDEBENITO-SOTO, ANA MAGDALENA Mujer Universidad de Concepción - Chile
3 Loyola, Camila Mujer Universidad de Concepción - Chile
4 SERRA-STEPKE, IGNACIO MARCELO Hombre Universidad de Concepción - Chile
5 SALAZAR-GONZALEZ, FERNANDO NOE Hombre Univ Rovira & Virgili - España
6 LOPEZ-BONILLO, FRANCISCO Hombre Univ Rovira & Virgili - España

Muestra la afiliación y género (detectado) para los co-autores de la publicación.

Financiamiento



Fuente
Universidad de Concepción
Agencia Espanola de Cooperacion Internacional

Muestra la fuente de financiamiento declarada en la publicación.

Agradecimientos



Agradecimiento
Authors acknowledge the financial support from the Universidad de Concepcion, DIUC project No. 205.134.003-1.0, and the Agencia Espanola de Cooperacion Internacional, AECI project No. A/4726/06, as well as Vinedos de Canata, Cabrero, for providing the Chardonnay wine.

Muestra la fuente de financiamiento declarada en la publicación.