Colección SciELO Chile

Departamento Gestión de Conocimiento, Monitoreo y Prospección
Consultas o comentarios: productividad@anid.cl
Búsqueda Publicación
Búsqueda por Tema Título, Abstract y Keywords



Chemosystematics of tea trees based on tea leaf polyphenols as phenetic markers
Indexado
WoS WOS:000280321000016
DOI 10.1016/J.PHYTOCHEM.2010.05.002
Año 2010
Tipo artículo de investigación

Citas Totales

Autores Afiliación Chile

Instituciones Chile

% Participación
Internacional

Autores
Afiliación Extranjera

Instituciones
Extranjeras


Abstract



This study examined the polyphenols of tea leaves as chemotaxonomic markers to investigate the phenetic relationship between 89 wild (the small-leaved C. sinensis var. sinensis and large-leaved C. sinensis var. assamica), hybrid, and cultivated tea trees from China and Japan. (-)-Epigallocatechin 3-O-gallate, EGCG (1); (-)-epigallocatechin, EGC (2); (-)-epicatechin 3-O-gallate, ECG (3); (-)-epicatechin, EC (4); (+)-catechin, CA (5); strictinin, SIR (6); and gallic acid, GA (7) were used as polyphenolic markers. Of the 13 polyphenol patterns observed, Principal Component Analysis (PCA) indicated that the structure-types of the flavonoid B-rings, such as the pyrogallol-(EGCG (1) and EGC (2)) and catechol-(ECG (3) and EC (4)) types, greatly influenced the classification. Ward's minimum-variance cluster analysis was used to produce a dendrogram that consisted of three sub-clusters. One sub-cluster (A) was composed of old tea trees 'Gushu' cha (C. sinensis var. assamica) and cv 'Taidi' cha, suggesting that relatively primitive tea trees contain greater amounts of compounds 3 and 4 and lower amounts of compounds 1 and 2. The other two sub-clusters B and C, made up of Chinese hybrids (sub-cluster B) and Japanese and Taiwanese tea trees (sub-cluster C), had lower contents of 3 and 4 than sub-cluster A. Therefore, PCA and cluster analysis indicated that the greater the amounts of 1 and 2 (and the lower of 3 and 4), the more recent the origin of the tea line. Based on morphological characteristics, geographical information, and the historical information on tea trees, these results show good agreement with the current theory of tea tree origins, and this suggests that the Xishuangbanna district and Puer City are among the original sites of the tea tree species. (C) 2010 Elsevier Ltd. All rights reserved.

Revista



Revista ISSN
Phytochemistry 0031-9422

Métricas Externas



PlumX Altmetric Dimensions

Muestra métricas de impacto externas asociadas a la publicación. Para mayor detalle:

Disciplinas de Investigación



WOS
Plant Sciences
Biochemistry & Molecular Biology
Scopus
Sin Disciplinas
SciELO
Sin Disciplinas

Muestra la distribución de disciplinas para esta publicación.

Publicaciones WoS (Ediciones: ISSHP, ISTP, AHCI, SSCI, SCI), Scopus, SciELO Chile.

Colaboración Institucional



Muestra la distribución de colaboración, tanto nacional como extranjera, generada en esta publicación.


Autores - Afiliación



Ord. Autor Género Institución - País
1 Li, Jia-Hua - KAGOSHIMA UNIV - Japón
2 Nesumi, Atsushi Hombre Natl Inst Vegetable & Tea Sci - Japón
3 Shimizu, Keiichi Hombre KAGOSHIMA UNIV - Japón
4 Sakata, Yusuke Hombre KAGOSHIMA UNIV - Japón
5 Liang, Ming-Zhi - Yunnan Acad Agr Sci - Chile
6 He, Qing-Yuan - Yunnan Acad Agr Sci - Chile
7 Zhou, Hong-Jie - Yunnan Agr Univ - China
8 Hashimoto, Fumio Hombre KAGOSHIMA UNIV - Japón

Muestra la afiliación y género (detectado) para los co-autores de la publicación.

Financiamiento



Fuente
Sin Información

Muestra la fuente de financiamiento declarada en la publicación.

Agradecimientos



Agradecimiento
Sin Información

Muestra la fuente de financiamiento declarada en la publicación.