Colección SciELO Chile

Departamento Gestión de Conocimiento, Monitoreo y Prospección
Consultas o comentarios: productividad@anid.cl
Búsqueda Publicación
Búsqueda por Tema Título, Abstract y Keywords



Microstructure, mechanical properties, and starch digestibility of a cooked dough made with potato starch and wheat gluten
Indexado
WoS WOS:000291918000008
Scopus SCOPUS_ID:79956310498
DOI 10.1016/J.LWT.2011.03.012
Año 2011
Tipo artículo de investigación

Citas Totales

Autores Afiliación Chile

Instituciones Chile

% Participación
Internacional

Autores
Afiliación Extranjera

Instituciones
Extranjeras


Abstract



Processed starch-protein foods may exhibit a variety of microstructures, hence different mechanical properties and starch digestibility but the relation between these parameters is yet to be resolved. This paper reports on the effect of three processing factors (extent of mixing, cooking temperature and cooking time) on the microstructure of a model dough system consisting of potato starch, wheat gluten and water, and the in vitro digestibility of starch in the matrix as well as the relationship between microstructure and starch digestibility. Samples subjected to a high mixing level showed lower rupture stress and rupture strain (decreased by 54% and 46%, respectively), a higher residual gelatinization enthalpy of starch (Delta H), and a higher amount of birefringent starch granules (increased by 25%). Additionally, at higher mixing level the in vitro starch digestibility resulted in 24% less slowly available glucose whereas the rapidly available glucose increased by 25%. These findings were related to the original microstructure of the dough examined by confocal scanning laser microscopy. (C) 2011 Elsevier Ltd. All tights reserved.

Métricas Externas



PlumX Altmetric Dimensions

Muestra métricas de impacto externas asociadas a la publicación. Para mayor detalle:

Disciplinas de Investigación



WOS
Food Science & Technology
Scopus
Sin Disciplinas
SciELO
Sin Disciplinas

Muestra la distribución de disciplinas para esta publicación.

Publicaciones WoS (Ediciones: ISSHP, ISTP, AHCI, SSCI, SCI), Scopus, SciELO Chile.

Colaboración Institucional



Muestra la distribución de colaboración, tanto nacional como extranjera, generada en esta publicación.


Autores - Afiliación



Ord. Autor Género Institución - País
1 PARADA-ALISTE, JOSE ALFREDO Hombre Pontificia Universidad Católica de Chile - Chile
2 AGUILERA-RADIC, JOSE MIGUEL Hombre Pontificia Universidad Católica de Chile - Chile

Muestra la afiliación y género (detectado) para los co-autores de la publicación.

Origen de Citas Identificadas



Muestra la distribución de países cuyos autores citan a la publicación consultada.

Citas identificadas: Las citas provienen de documentos incluidos en la base de datos de DATACIENCIA

Citas Identificadas: 29.63 %
Citas No-identificadas: 70.37 %

Muestra la distribución de instituciones nacionales o extranjeras cuyos autores citan a la publicación consultada.

Citas identificadas: Las citas provienen de documentos incluidos en la base de datos de DATACIENCIA

Citas Identificadas: 29.63 %
Citas No-identificadas: 70.37 %

Financiamiento



Fuente
FONDECYT
CONICYT
Comisión Nacional de Investigación Científica y Tecnológica
Comisión Nacional de Investigación Científica y Tecnológica
Fondo Nacional de Desarrollo Científico, Tecnológico y de Innovación Tecnológica
Fondo Nacional de Desarrollo Científico, Tecnológico y de Innovación Tecnológica

Muestra la fuente de financiamiento declarada en la publicación.

Agradecimientos



Agradecimiento
Research has been funded by CONICYT's doctoral fellowship and CONICYT's fellowship No. 24080033 to JP, and Fondecyt Project 1095199 awarded to JMA.
Research has been funded by CONICYT’s doctoral fellowship and CONICYT’s fellowship No. 24080033 to JP, and Fondecyt Project 1095199 awarded to JMA.

Muestra la fuente de financiamiento declarada en la publicación.