Colección SciELO Chile

Departamento Gestión de Conocimiento, Monitoreo y Prospección
Consultas o comentarios: productividad@anid.cl
Búsqueda Publicación
Búsqueda por Tema Título, Abstract y Keywords



Influence of hot-air temperature on drying kinetics, functional properties, colour, phycobiliproteins, antioxidant capacity, texture and agar yield of alga Gracilaria chilensis
Indexado
WoS WOS:000295115800021
Scopus SCOPUS_ID:80051794239
DOI 10.1016/J.LWT.2011.06.008
Año 2011
Tipo artículo de investigación

Citas Totales

Autores Afiliación Chile

Instituciones Chile

% Participación
Internacional

Autores
Afiliación Extranjera

Instituciones
Extranjeras


Abstract



Effect of air temperature on drying kinetics, functional properties, phycobiliproteins (PE and PC), colour, antioxidant capacity, total phenolic content, texture and agar yield during drying of algae Gracilaria chilensis were studied. Drying curves were satisfactorily simulated with the Weibull model at 40, 50, 60 and 70 degrees C. Both, Rehydration Ratio and Water Holding Capacity decreased with increasing temperature. Low drying temperatures showed higher PE and PC concentration than higher temperatures (e.g. 60 and 70 degrees C). In particular, dehydration at 50 degrees C presented the higher values of these two pigments. The three chromatic coordinates (L*, a* and b*) were influenced by the treatments showing the highest Delta E value at 50 degrees C. Antioxidant activity as well as texture were notably influenced by increasing drying temperatures. At 70 degrees C, a maximum agar yield of 40 g/100 g was obtained. Results indicated that agar yield and quality of dried algae showed opposite behaviours leading to a compromise decision on operating conditions involved in the overall process. According to these results, optimization of the process based on economical aspects of the final dried product is required. (C) 2011 Elsevier Ltd. All rights reserved.

Métricas Externas



PlumX Altmetric Dimensions

Muestra métricas de impacto externas asociadas a la publicación. Para mayor detalle:

Disciplinas de Investigación



WOS
Food Science & Technology
Scopus
Sin Disciplinas
SciELO
Sin Disciplinas

Muestra la distribución de disciplinas para esta publicación.

Publicaciones WoS (Ediciones: ISSHP, ISTP, AHCI, SSCI, SCI), Scopus, SciELO Chile.

Colaboración Institucional



Muestra la distribución de colaboración, tanto nacional como extranjera, generada en esta publicación.


Autores - Afiliación



Ord. Autor Género Institución - País
1 TELLO-IRELAND, CRISTIAN MAURICIO Hombre Universidad de la Serena - Chile
2 LEMUS-MONDACA, ROBERTO ALEJANDRO Hombre Universidad de la Serena - Chile
Universidad de Santiago de Chile - Chile
3 VEGA-GALVEZ, ANTONIO ALEX Hombre Universidad de la Serena - Chile
4 LOPEZ-PASTEN, JESSICA CAROLINA Mujer Universidad de la Serena - Chile
5 Di Scala, Karina Mujer UNIV NACL MAR DEL PLATA - Argentina
Comision Nacional de Investigacion Cientifica y Tecnologica - Argentina
Universidad Nacional de Mar del Plata - Argentina
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas - Argentina
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET) - Argentina

Muestra la afiliación y género (detectado) para los co-autores de la publicación.

Origen de Citas Identificadas



Muestra la distribución de países cuyos autores citan a la publicación consultada.

Citas identificadas: Las citas provienen de documentos incluidos en la base de datos de DATACIENCIA

Citas Identificadas: 8.86 %
Citas No-identificadas: 91.14 %

Muestra la distribución de instituciones nacionales o extranjeras cuyos autores citan a la publicación consultada.

Citas identificadas: Las citas provienen de documentos incluidos en la base de datos de DATACIENCIA

Citas Identificadas: 8.86 %
Citas No-identificadas: 91.14 %

Financiamiento



Fuente
Universidad de La Serena
DIULS
Research Department of Universidad de La Serena (DIULS), Chile

Muestra la fuente de financiamiento declarada en la publicación.

Agradecimientos



Agradecimiento
The authors gratefully acknowledge the Research Department of Universidad de La Serena (DIULS), Chile, for providing financial support to this investigation.
The authors gratefully acknowledge the Research Department of Universidad de La Serena (DIULS), Chile , for providing financial support to this investigation.

Muestra la fuente de financiamiento declarada en la publicación.