Colección SciELO Chile

Departamento Gestión de Conocimiento, Monitoreo y Prospección
Consultas o comentarios: productividad@anid.cl
Búsqueda Publicación
Búsqueda por Tema Título, Abstract y Keywords



How far from harmonization are sanitary, phytosanitary and quality-related standards? An exporter's perception approach
Indexado
WoS WOS:000302452800003
Scopus SCOPUS_ID:84857735976
DOI 10.1016/J.FOODPOL.2011.12.003
Año 2012
Tipo artículo de investigación

Citas Totales

Autores Afiliación Chile

Instituciones Chile

% Participación
Internacional

Autores
Afiliación Extranjera

Instituciones
Extranjeras


Abstract



Harmonization of trade regulations and standards is perhaps the most contentious issue regarding export markets due to the impacts that it can have on trade. We determine the extent of harmonization as perceived by exporters with respect to the major Sanitary and Phytosanitary Standards (SPSs) and quality measures which Chile faces in 16 international fresh fruit markets. The methodology combined qualitative and quantitative techniques. First, the most relevant safety and quality standards and regulations were identified and ranked. Second, a representative sample of exporters was interviewed to assess their perceptions regarding the level of stringency across markets and time for selected regulations. Perceptions were ranked on a likert scale and based on this scale a stringency index was constructed. The results show that Chile faces regulations which can be grouped into the following categories: (i) phytosanitary measures; (ii) tolerance limits for pesticide residues and contaminants; (iii) hygiene requirements; (iv) labeling, marking and packaging; (v) product and process standards; and (vi) registration procedures and other import requirements. The number of regulations varied among countries, ranging from 13 to 3 out of the 14 considered in the study. The most stringent country among the sample as perceived by exporters was Mexico, whereas the least stringent was Saudi Arabia. Additionally, exporters agreed that stringency has increased over time with an average of 15% between 2005 and 2009. (C) 2012 Elsevier Ltd. All rights reserved.

Revista



Revista ISSN
Food Policy 0306-9192

Métricas Externas



PlumX Altmetric Dimensions

Muestra métricas de impacto externas asociadas a la publicación. Para mayor detalle:

Disciplinas de Investigación



WOS
Economics
Nutrition & Dietetics
Agricultural Economics & Policy
Food Science & Technology
Planning & Development
Scopus
Sociology And Political Science
Economics And Econometrics
Food Science
Management, Monitoring, Policy And Law
Development
SciELO
Sin Disciplinas

Muestra la distribución de disciplinas para esta publicación.

Publicaciones WoS (Ediciones: ISSHP, ISTP, AHCI, SSCI, SCI), Scopus, SciELO Chile.

Colaboración Institucional



Muestra la distribución de colaboración, tanto nacional como extranjera, generada en esta publicación.


Autores - Afiliación



Ord. Autor Género Institución - País
1 ENGLER-PALMA, MARIA ALEJANDRA Mujer Universidad de Talca - Chile
2 NAHUELHUAL-MUNOZ, LAURA ALEJANDRA Mujer Universidad Austral de Chile - Chile
3 Cofre-Bravo, Gabriela Mujer Universidad de Talca - Chile
4 BARRENA-RUIZ, JOSE ANTONIO Hombre Universidad Austral de Chile - Chile

Muestra la afiliación y género (detectado) para los co-autores de la publicación.

Origen de Citas Identificadas



Muestra la distribución de países cuyos autores citan a la publicación consultada.

Citas identificadas: Las citas provienen de documentos incluidos en la base de datos de DATACIENCIA

Citas Identificadas: 20.0 %
Citas No-identificadas: 80.0 %

Muestra la distribución de instituciones nacionales o extranjeras cuyos autores citan a la publicación consultada.

Citas identificadas: Las citas provienen de documentos incluidos en la base de datos de DATACIENCIA

Citas Identificadas: 20.0 %
Citas No-identificadas: 80.0 %

Financiamiento



Fuente
FONDECYT Chile
Research Direction of the University of Talca

Muestra la fuente de financiamiento declarada en la publicación.

Agradecimientos



Agradecimiento
This research has been funded by Fondecyt Chile, Grant 1100063. We wish to thank the Research Direction of the University of Talca for providing additional financial support for data collection.

Muestra la fuente de financiamiento declarada en la publicación.